ŞAHSİYETİN BİRLİĞİ VE DEVAMLILIĞI
Şahsiyetin birliği ve devamlılığı vardır. İnsan şahsiyeti bir anda üst üste gelmiş unsurlardan meydana gelmez. Her şahsiyetin bir organizasyonu vardır. Bu organizasyon her hangi bir şekilde bozulabilir.
Sinir sistemindeki herhangi bir bozukluk, şahsiyetin birliğini yok eder. Zihinsel hayatımız hiçbir zaman duygusal hayattan ayrılmaz. Çünkü hislerimiz ve heyecanlarımız adeta düşüncelerimizin motorları gibidir. Gerek heyecanlarımız, gerekse eğilimlerimiz daima irademize etki eder. Kısacası hislerimiz de şahsiyetle birlik içindedirler.
Bir insanın eğilimleri ve karakter yapısı değişebilir. Burada önemli olan insanın kendindeki değişimlerin farkında olması, değiştiğini bilmesidir. Değişen kendi değil eğilimler ve karakterdir. Kişinin aradan çok zaman geçmesine rağmen aynı kaldığını ve değiştiğini bilmesi şahsiyetin ayniliğidir.
ŞAHSİYETİN BİRLİĞİ VE AYNİLİĞİNİN ŞARTLARI
Şahsiyetin birliği ve ayniliği ne zaman bozulmaktadır?
Özellikle nevroz, psikoz türü yapılarda ve yaşlılık travmalarında bozulmaktadır.
Şahsiyetin birliği ve ayniliğinin bozulma sebepleri:
1. Fizyolojik Bozukluk: Kişide bozulan fizyolojik yapı, algı fonksiyonudur. Bu algı bozuklukları periferik sinir sisteminden kaynaklanmayıp tamamen merkezi sinir sisteminden kaynaklanır. Merkezi sinir sistemine bağlı olarak ortaya çıkan bu algılama kusurları özellikle beyin korteksinde kendini gösterir.
2. Çevre Şartları: Şahsiyette meydana gelen bozukluk hiçbir zaman fizyolojik bozukluk kadar etkili değildir. Çevresel şartlardan kaynaklanan bozulmalar telafi edilebilir. Oysaki organik bozuklukların tedavisi daha zordur.
|